• VÝSLEDKY ANKETY
    ROČNÍK 2016
  • SEBASTIAN
    singl Hvězdy
  • INTERVIEW
    s ředitelem M&M reality
  • ČESKÝ SLAVÍK MATTONI
    PO 20 LETECH V HDK
  • BARISTICKÝ KURZ
    S DALLMAYR
Cafe latte, macchiato a cappuccino
Cafe latte, macchiato a cappuccino

V restauraci vám přinesou kafe s mlékem a říkají tomu laté. Tomu opravdovému caffé latte to není ani zdaleka podobné. Udělat pravé caffé latte je sice na první pohled jednoduché, ale ve skutečnosti je to docela velká věda.

1. Musíme šlehat....jpg1. Musíme šlehat a zároveň ohřívat mléko na zhruba 65°. To znamená mléko horké, ale ještě nepálí do ruky. Je to hodně náročné, ale naštěstí už dnes existují takové typy šlehačů, které zároveň mléko ohřívají. Plnotučné mléko je samozřejmě nejlepší, ale není podmínkou.




2. Připravíme si silné presíčko.jpg2. Mléko vyšleháme na hustou pěnu. Připravíme si silné espresso. Z praxe vyplývá, že nejvhodnějším typem pro českého konzumenta mléčných káv je značka Dallmayr Barista.














 




3. mléčné kávy.jpg3. Na 3 dl objemu dáváme nejdříve 2,5 dl našlehaného mléka, které následně dolejeme kávou. Servírujeme nejlépe do porcelánu.



 








5. Oblbené kapučíno.jpg4. Oblíbené kapučino (caffé cappuccino) je rovněž směsí na 65° ohřátého ušlehaného mléka s espressem, jen mléka je o trochu méně. Caffé cappuccino je tím pádem při stejné dávce kávy o decku menší než cafe latte,  má tedy zhruba 2dl. Kávu zaléváme mlékem. Modernější verze počítá už jen s kávou a mléčnou pěnou. Je-li základem káva dvojitá, vzniká flat white, jeden z nejmódnějších současných trendů ve světě kávových nápojů.









4. flat white.jpg5. Caffé macchiato připravujeme stejným způsobem jako latte. Rozdíl je jen v tom, že našlehané horké mléko lejeme do kávy. Horké mléko klesne ke dnu, zatímco pěna zůstává na povrchu, čímž vzniká pro macchiato typická trikolora. Nápoj proto nejlépe vynikne v průhledném poháru.
   
dallmayr-icon.jpg